Калина Раковска - Защо изучавам Юмейхо?


e-mail: kalinajoe@yahoo.com
GSM: 0888 227 017


Винаги до сега съм разглеждала себе си като хуманитарно ориентиран човек – такъв, който учи езици, изследва литературни и философски текстове, занимава се с преводи на хуманитарни текстове и поезия. Професията на лекаря никога не ме е привличала, а идеята да следвам медицина ми е изглеждала като най-далечното и нежелано нещо. Сега разбирам, че по природа съм човек, който не би искал да разглежда феномена Човек като торба с кости и вътрешни органи. От позицията на днешното си разбиране за многообразието на човешката природа обаче дори съжалявам, че нямам медицинско образование.

Заниманията ми с Йога (от 1992 г.) задълбочиха интереса към собственото ми тяло, а по-късно и към феномена на човешкото тяло в по-широк смисъл. Започнах да се вглеждам и да изследвам къде и как се разпростира физическият, материалният аспект на този феномен и къде започва неговата нематериална същност; как тези две страни на човешкото тяло си взаимодействат и могат ли те да бъдат балансирани.

На практика всичко започна в един автобус, в който пътувах заедно с 30 колеги съхористи на път за Испания. 3800 км. са доста голямо разстояние, така че някъде по френската ривиера вече всички в състояние на истерия, придружено от всякакви схващания. Не знам какво ме накара, но станах от мястото си и започнах да масажирам спътниците си един по един – спокойно и бавно. Тези, които вече бяха изпитали терапията на ръцете ми се чувстваха много по-добре, а останалите ме молеха да не ги пропускам.

Тогава за пръв път усетих колко е хубаво да можеш да помогнеш, да излекуваш. По-късно щях да започна да усещам и отрицателните последствия на това неовладяно умение. Прозренията са както следствие така и начало на нов дълъг път. Следвайки този път, продължих заниманията си с Йога, завърших курс по масаж в НСА. В края на този курс осъзнах колко нищожна частица от познанието е съдържал той и какъв океан предстои да бъде преодолян от онзи, който иска с право да се нарече лечител. Двете най-важни неща, които ми даде този курс като информация и трошици познание бяха първо: основата на китайската медицина, и второ: Юмейхо (нещо, което до този момент не подозирах, че съществува). След завършването на курса, въпреки първоначалната каша от огромното количество информация, можех със сигурност да кажа, че има две неща, знанията си за които искам да задълбоча, защото в тях се корени едно дълбоко и всеобхватно разбиране за човешкото здраве. Започнах с Юмейхо, защото намерих добър учител. Когато човек възнамерява да борави с този най-фин механизъм – балансът на човешкото тяло на всичките му нива – добрият учител е задължителен. Така че, ето ме , година след като за първи път чух за Юмейхо, днес изправена пред прага на завършването на курса за първа степен – основна по пътя на Юмейхо терапевта. Надявам се едногодишната практика, която ми предстои, да бъде активна и пладатворна и да развие в мен нужната рутина и интуиция, необходими за достигането на второ степен.

Благодарна съм на своя мъдър и щедър учител Лука за това, че в процеса на обучението беше умерено строг и не скъпеше знанията си.